Inhoud
Delen

Ik hoor regelmatig dat leerkrachten het lastig vinden om kinderen te motiveren om te lezen. De kinderen doen alsof ze lezen, staan vaak bij de boekenkast en vinden geen enkel boek leuk. In sommige klassen gaat het om het grootste gedeelte van de klas. In andere klassen gelukkig maar om een enkele leerling. Toch is het zo jammer dat deze kinderen geen plezier in lezen beleven. Mijn tip voor deze leerkrachten is dan ook altijd: geef een mini leesles!

Wat is een mini leesles?

Een mini leesles is een onderdeel van het stil lezen. Tijdens een mini leesles promoot je een boek en geef je de kinderen een leesvraag mee. Tijdens het stil lezen denken de kinderen na over een antwoord op deze leesvraag. Naderhand bespreken jullie de mini leesles klassikaal na. Hieronder ga ik dieper in op de verschillende fasen van de mini leesles.

Boekpromotie

Als leerkracht zoek je voorafgaand aan de mini leesles een geschikt kinderboek uit. Kinderboekenjuf.nl staat vol met inspiratie voor leuke boeken waarbij kant-en-klare mini leeslessen te vinden zijn. Zorg dat je zelf enthousiast bent over het boek dat je uitgezocht hebt. Dit kan natuurlijk door het gehele boek zelf te lezen (dat heeft uiteraard de voorkeur), echter kan het ook door de achterkant en een recensie te lezen.
Tijdens de mini leesles vertel je kort waar het boek over gaat tot aan het stukje dat je voorleest. Daarna lees je een stukje voor uit het boek waaruit een antwoord op de door jou bedachte leesvraag blijkt. Hiermee promoot je het boek al en je zult zien dat er verschillende kinderen zijn die dit boek nu willen lezen.

Leesvraag

De kinderen denken tijdens het stil lezen (zo’n 15-20 minuten) na over een antwoord op de door jou gestelde leesvraag. Elk kind leest in een eigen boek, dit hoeft niet hetzelfde boek te zijn. In sommige boeken zal het antwoord te vinden zijn en in andere boeken niet. Kinderen zijn hierin heel vindingrijk. Na het lezen geef je enkele kinderen de kans om hun bevindingen met de klas te delen. Dit is de kracht van de mini leesles, op dit moment vindt namelijk (onbedoelde) boekpromotie tussen leerlingen plaats!

Lezen met Kinderboekenjuf

Wil je laagdrempelig een mini leesles uitproberen? Bekijk dan enkele kant-en-klare filmpjes via Lezen met Kinderboekenjuf en ervaar de kracht van de mini leesles in jouw groep!

Ingrid Rijnbout-Evers, de Kinderboekenjuf

Kinderboekenjuf.nl – De website met tips en trucs om met kinderen het gesprek aan te gaan over kinderboeken en de leesbeleving te vergroten.

Merel de Vink

Merel is oprichter en eigenaar van Leesvink. Leesvink verzorgt complete #schoolbibliotheken, is partner van #kleuteruniversiteit en vertaler Duits-Nederlands... #kinderboeken #kinderboeken advies

Mis geen update meer

Abonneer je op onze nieuwsbrief